Партия Национален сбор“, предвождана от младия Жордан Бардела, излезе категорично начело вчера

...
Партия Национален сбор“, предвождана от младия Жордан Бардела, излезе категорично начело вчера
Коментари Харесай

Крайната десница печели на първия тур на парламентарните избори във Франция

Партия  „ Национален общ брой “,  предвождана от младия Жордан Бардела, излезе изрично отпред през вчерашния ден на  историческите парламентарни избори,  които могат да отворят пътя към властта на крайната десница за пръв път след Втората международна война, съобщи Агенция Франс Прес.

В миг, когато обичайният „ републикански фронт “ (практиката левите и десните партии да се сплотяват на втори тур на избори против крайната десница) наподобява не толкоз последователен, колкото в предишното, партията на Бардела и Марин Льо Пен изгледа способна да получи релативно, а даже и безусловно болшинство (289 места) идната неделя.

С резултат от 33,5 % от гласовете,  „ Национален общ брой “  излиза  на първо място  след първия тур, отличил се с  висока изборна интензивност,  изпреварвайки лявата коалиция „ Нов национален фронт “ (28,5 процента) и лагера на президента Еманюел Макрон (22,1 процента).

Французите „ дадоха безапелационна присъда “ на първия тур на френските парламентарни избори, изрази задоволство 28-годишният Бардела. Изглежда, че той се доближава от ден на ден до Матиньонския замък, където е  канцеларията на френския министър председател , уточни Агенция Франс Прес.

Вторият тур на 7 юли ще бъде „ един от най-определящите  в цялата история на Петата република “, учредена през 1958 година, добави Бардела. Той даде обещание, че в случай че оглави идващото държавно управление, ще бъде министър-председател на всички французи, ще съблюдава конституцията,  ще работи с президента Макрон , само че и ще бъде несклоняем.

„ Трябва ни безусловно болшинство “, сподели от своя страна Марин Льо Пен, когато разгласи, че е определена още на първи тур в своя регион Енен-Бомон (Северна Франция) за национална представителка. „ Макронисткият блок “ е „ премахнат на процедура “, сподели лидерката на френската последна десница, която загуби от Макрон и двата втори тура на последните президентски избори – през 2017 и през 2022 гoдина. По думите ѝ французите са изразил и „ волята си да извърнат страницата  на 7 години  презрителна и корозивна власт “ на президента.

„ Изправени пред „ Национален общ брой “, настъпи часът за огромно, ясно демократично и републиканско обединяване за втория тур “, прикани Макрон в документално изказване. Той обаче не посочи какво държание да се следва при положение на дуели сред „ Национален общ брой “ и „ Нов национален фронт “ или при балотажи с трима участници.

„ Крайната десница е  пред портите на властта “ , предизвести премиерът  Габриел Атал  и прикани „ да не се дава нито глас повече на „ Национален общ брой “. Същият апел насочи и водачът на крайнолявата партия „ Непокорна Франция “ Жан-Люк Меланшон, водеща фигура във групировката „ Нов национален фронт “. Атал и Меланшон приканиха претендентите на своите обединения, останали на трето място в съответните едномандатни изборни региони, да се откажат от втория тур в интерес на други съперници на крайната десница, които са с по-голям късмет да бъдат определени.

Консервативната партия „ Републиканците “, която печели към 10 % от гласовете, отхвърли да призове гласоподавателите да гласоподават против крайната десница на втори тур. „ На местата, където не се класирахме за втори тур, считаме, че гласоподавателите са свободни да избират, не даваме инструкции на национално равнище и оставяме французите да се произнесат умишлено “, се споделя в изказване на управлението на „ Републиканците “. „ Опасността, която дебне през днешния ден нашата страна, това е крайната левица “, сподели в настрана официално съобщение евродепутатът от „ Републиканците “ Франсоа-Ксавие Белами.

Избирателната интензивност на първия тур бе най-малко 65 %. За съпоставяне тази през 2022 година бе 47,57 на 100.

Резултатът е  тежко проваляне за Макрон,  който смяташе, че на тези предварителни избори  ще усили относителното болшинство , което партията му и нейните съдружници имаха в долната камара. Ако никой от лагерите не завоюва безусловно болшинство, както демонстрират прогнозните резултати, Франция я чакат сложни договаряния за сформиране на съдружно държавно управление, означи ДПА.

Много френски гласоподаватели са обезпокоени от инфлацията и други стопански проблеми и изпитват неспокойствие от ръководството на Макрон, считан за нахален и откъснат от живота на елементарните хора, уточни АП. Основни проблеми за доста от гласоподавателите са възходящите разноски за живот и имиграцията – тематики, за които „ Национален общ брой “ води дейна акция, включително в онлайн платформи като „ ТикТок “, добави организацията.

Макрон свика предварителните избори, откакто „ Национален общ брой “, воден от Марин Льо Пен, реализира огромни триумфи на изборите за Европейски парламент при започване на юни.
Мандатът на Макрон продължава до 2027 година и постът му не е заплашен, само че резултатите могат да имат съществени последствия за остатъка от мандата му и да трансформират френската политика.
Ако „ Национален общ брой “ си обезпечи болшинство в 577-членното Национално заседание, Макрон ще бъде заставен да назначи министър-председател от неговите редици, с цел да обезпечи постоянен кабинет. Подобен резултат би имал съществени последствия.

Националното заседание е една от двете камари на френския парламент. Тя взе участие в законодателната активност и може да смъкна държавното управление с избор на съмнение. Ако блок, друг от центристкия лагер на Макрон, завоюва безусловно болшинство, Макрон де факто ще бъде заставен да назначи министър-председател от неговите редици. Тогава ще се стигне до така наречен общуване. Властта на Макрон ще намалее доста, а министър-председателят ще придобие относителна власт, уточни ДПА.

Можем да станем очевидци на невиждано „ общуване “ сред Макрон, проевропейски президент, и държавно управление, което е доста по-враждебно настроено към Европейския съюз, което може да докара до прехвърчане на искри във връзка с прерогативите на двете глави на изпълнителната власт, по-конкретно в областта на дипломацията и защитата. Друг вероятен сюжет съгласно Агенция Франс Прес е блокаж в Националното заседание, без обозрима опция за подпомагане сред прекомерно поляризираните лагери, а това основава заплаха да хвърли Франция в незнайното.

Евентуално продобиване на парламентарно болшинство ще разреши на Льо Пен да направи своето протеже Бардела министър-председател и ще ознаменува дългогодишните ѝ старания да почисти имиджа на партията си по този начин, че да я направи по-приемлива за елементарните гласоподаватели. Тя наследи политическата групировка, която преди време се споделяше „ Национален фронт “, от татко си Жан-Мари Льо Пен, който бе осъждан неколкократно за расистки и антисемитски изказвания, означи АП.

Обръщайки се към ликуващо голям брой поддръжници, развяващи флагове в синьо, бяло и алено, Льо Пен прикани своите гласоподавателите, които не са подкрепили партията ѝ на първия тур, да я поддържат и да ѝ обезпечат внушително законодателно болшинство. Този сюжет ще принуди Бардела и Макрон да сключат неловко и за двете страни съглашение за разделение на властта. Макрон съобщи, че няма да се отдръпна от поста преди приключването на мандата си през 2027 година

Едва на втория тур ще стане ясно дали партията на Льо Пен и нейните съдружници ще получат безспорното болшинство, от което ще се нуждаят, с цел да сформират устойчиво държавно управление и по-късно да стартират да извършват обещанията си да отстранен доста от основните политики на Макрон. Това би включвало прекъсване на френските доставки на ракети с отдалечен обхват на деяние за Украйна във войната против пълномащабното навлизане на Русия. По-конфронтационният метод на крайната десница към Европейския съюз, проектите ѝ да анулира пенсионните промени на Макрон и обещанията да усили покупателната дарба на гласоподавателите, без да показва ясно по какъв начин ще финансира това, също могат да изплашен европейските финансови пазари, предизвести АП.

 

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР